Csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata

A csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata a csípő, koponya és hasi ultrahang vizsgálattal együtt javasolt. A csecsemők csípő ultrahangos szűrővizsgálata 6-8 hetesen ajánlott, de a vizsgálat 6 hónapos korig elvégezhető.

Csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata

Csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata

A csecsemők ortopédiai szűrővizsgálata az újszülöttkori csípőficam mellett más mozgásszervi fejlődési rendellenességek feltárását is szolgálja. Az időben felfedezett és kezelt rendellenességek megelőzik a későbbi súlyos, már nem gyógyítható rendellenességek kialakulását.

A gyermekortopédus először a körelőzményekről, szülés körülményeiről valamint a családban előforduló fejlődési rendellenességekről tájékozódik.

A szerkezeti eltérések a mellkas, gerinc csípő alaki, a törzs, a végtagok tartási, az ízületek alaki és tengelyeltérési vizsgálatát foglalja magában.

A mozgásszervek funkcionális vizsgálata a kis és nagy ízületek mozgásterjedelmét, deformitását, a gerinc mozgásait vizsgálja. Az izomrendszer tónusa, ereje is fontos információkkal szolgál. A reflexvizsgálatok az idegrendszer fejlettségi állapotáról tájékoztatnak.

Amennyiben a gyerekortopédus szükségesnek látja, kiegészítő vizsgálatokat, röntgen, MRI, CT vagy a társszakmákkal – gyermekgyógyász, gyermekneurológus – történő konzultációt javasolhat.

A Budapest Medical Orvosközpontban gyermekortopédia rendelés és a csecsemők komplex, csípő, koponya és hasi ultrahang vizsgálatra egyaránt várja pácienseit.