Sok szeretettel várjuk kedves pácienseinket dietetika szakredelésünkön, ahol az alábbi betegségek kezelésével, gyógyításával és megelőzésével foglalkozunk:

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia (IR) szénhidrátanyagcsere-zavar. Röviden arról van szó, hogy a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, és a szervezetünk többet raktároz belőle, mint amennyire szükségünk van (ezt nevezik hiperinzulinaemia-nak, ami ‘a vér emelkedett inzulinkoncentrációját’ jelenti). Érdekes, hogy az inzulinraktározásra való hajlam egykor evolúciós előnynek számított az ínséges időkben. Manapság viszont súlyos civilizációs betegségek okozója, valamint a nem megfelelően tartott diéta mellett 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat belőle.

Dietetikai vonatkozás: Glikémiás index, gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok megismerése, szénhidrátszámítás, kalóriabevitel, magas rost tartalmú ételek, édesítőszerek.

Elhízás

Az elhízás a szervezet raktározott zsírszövetének felszaporodásával jellemezhető krónikus betegség. Összefüggésben áll metabolikus és kardiológiai betegségekkel, valamint a cukorbetegség, meddőség, rákos megbetegedések kockázata is nagyobb.

Dietetikai vonatkozás: finomított szénhidrátok, gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok, magas kalória tartalmú ételek, energia egyensúly, magas rost tartalmú ételek, mennyiségek.

PCOS (policisztás ovárium szindróma)

Komplex anyagcserezavar, hormonális eltérésekkel, melynek tünetei jellegzetesek: petefészkekben érést nem mutató tüszők láthatóak, menstruáció ritkulása, elmaradása, anovuláció, meddőség, elhízás, fokozott szőrnövekedés, akne, szénhidrát anyagcsere zavara kísérheti, jellemző laboreltérésekkel.

Dietetikai vonatkozás: Glikémiás index fogalma, gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok, szénhidrát mennyiségek meghatározása, kalóriabevitel.

Metabolikus szindróma

Egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia (IR) és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia (HI) következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet.

Dietetikai vonatkozás: gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok, rostok jelentősége, magas kalória tartalmú ételek, koleszterin, magas só tartalmú ételek, telítetlen zsírok, hasi típusú elhízás, telített zsírok, HDL koleszterin.

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel jár. Két fajtája különböztethető meg. Az 1. típusú diabetes mellitus oka a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjeinek pusztulása. Általában fiatal korban jelentkezik, a betegek gyakrabban soványak, a tünetek igen gyorsan alakulnak ki és súlyos formában jelentkeznek.

A 2. típusú diabetes mellitus lényegesen gyakoribb. A betegségnek ebben a formájában van inzulin a szervezetben, azonban vagy nem elég, vagy nem hat megfelelően. A betegek többnyire elhízottak, és a tünetek is lassan, adott esetben évek alatt alakulnak ki. Gyakran rutin kivizsgálás során fedezik fel a betegséget. A kezelés alapja a diéta, a gyógyszeres kezelés, vagy a kívülről bevitt inzulin, valamint ezek kombinációja.

Az úgynevezett terhességi cukorbetegség a terhesség kései hónapjaiban alakulhat ki, az esetek nagy részében a szülés után megszűnik.

Dietetikai vonatkozások: Glikémiás index, gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok, fehérjék, zsírok, szénhidrátszámítás, energiaegyensúly, magas rost tartalmú ételek, édesítőszerek.

Pajzsmirigyproblémák

Alulműködés főbb tünetei: testsúlygyarapodás, lelassult anyagcsere, álmosság, szédülés, rendellenes menstruációk, száraz bőr, töredezett haj és körmök, sápadt bőr, alacsony pulzus, ödéma, székrekedés, csökkent hidegtűrés, tompultság, depresszió, libidó csökkenés, ájulás hajlam.

Túlműködés: fogyás, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, alvászavar, menstruációs zavarok, izzadás, remegés, hasmenés

Dietetikai vonatkozások: gyorsan-lassan felszívódó szénhidrátok, kalóriabevitel, anyagcsere, jód tartalmú élelmiszerek.

Ételallergiák és intoleranciák

Az allergia specifikus, mindig reprodukálható, a tápláléktól adverz tünet-együttest okozó kóros immunreakció. A táplálék vagy annak összetevője allergénként viselkedik. A táplálékintolerancia a táplálékallergiához hasonlóan specifikus, reprodukálható, adverz tünet-együttes, de sem immunreakció, sem pszichés eltérés nincs a hátterében.

(laktózintolerancia, tejfehérje allergia, glutén érzékenység, gabona elleriga, tojás allergia, szója allergia…stb)

Dietetikai vonatkozások: élelmiszercímke információk, allergének, helyettesítési módok, hiányzó tápanyagok, ételkészítési módok, mi számít mentesnek.

Reflux

Leginkább gyomorégésként ismert megbetegedés, aminek oka a nem megfelelő táplálkozás, életvitel miatt a gyomorsav tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, melynek kifekélyesedést okozza.

Dietetikai vonatkozás: táplálkozási szokások, magas fehérje tartalom, magas rost tartalom, zsírdús ételek, cukros ételek, alkohol, gyomorsav termelés csökkentés, gyomorsav közömbösítés gyógyszer nélkül, adagnagyságok.

Három napos táplálkozási napló letöltése