Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a nőgyógyászati szűrővizsgálat, mivel a nőgyógyászati daganatos megbetegedések, elsősorban a méhnyakrák ugyanis így előzhető meg. Ha a nők komolyan veszik a cytológiát és jó szakorvost választanak, biztosan elkerülhető a később akár halálossá is alakulható betegség.

Szűréssel előzhető

Magyarországon évente körülbelül 600-700 nő hal meg méhnyakrákban, sajnos egyre fiatalabb korban alakul ki a betegség, pedig nőgyógyászati szűrővizsgálattal megelőzhető lenne a baj. A méhnyakrák az egyik olyan tumoros elváltozás, amit ha időben felismernek, jó eredménnyel gyógyítható.

Emellett a daganat megelőző elváltozások is szűrhetőek,lehetővé téve ezen állapotok kezelését, megelőzve az invazív daganat kialakulását. Ha valaki nem tesz ellene semmit, akkor tünetmentesen előrehaladott állapotot alakulhat ki, csökkentve az eredményes kezelés esélyeit. Pedig ismert tény, hogy a női nem szerv egyik leggyakoribb megbetegedéséről van szó, egyes statisztikák szerint a harmadik helyen áll ebben a tekintetben. A nőgyógyászati szűrővizsgálatokra javasolt és veszélyeztetett korosztály a 25 és 65 év közé esik. Igaz, hogy az utóbbi néhány évben az egyre szélesedő tájékoztatási lehetőségeknek köszönhetően csökken ennek a szörnyű betegségnek az előfordulási lehetősége, a nőgyógyászok úgy érzik, egyetlen rákos nő is sok, nem győzik hangsúlyozni a méhnyak szűrés, azaz a cytologia fontosságát.

Évente egy nőgyógyászati szűrővizsgálat

A legfontosabb természetesen minden nő számára, hogy találjon egy megfelelő nőgyógyászt, akivel meghatározzák, milyen gyakorisággal van szükség nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

Évente egy szűrés biztosan kell ahhoz, hogy időben észrevegyék az esetleges problémát. Olyankor mindenképpen javasolt a rendszeres szűrés, amikor valamilyen tényező miatt a rosszindulatú betegség nagyobb eséllyel fordulhat elő. Ilyen körülmény lehet például egy korábbi méhszájműtét, különböző fertőzések, HPV, dohányzás vagy a családban előforduló nőgyógyászati rákos megbetegedések. A zavartalan cyotológiához a jó orvos is feltétlenül szükséges, mert a vizsgálat bizalomra alapuló helyzet. A jó szakember mindig figyelmes a páciensével, körültekintő és alapos, minden panaszt komolyan vesz. Egy hiányos vagy megkésett vizsgálatért a beteg legrosszabb esetben az életével is fizethet.

Hogyan zajlik a nőgyógyászati szűrővizsgálat?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat szó szerint életbe vágóan fontos lehet. A szűrés országszerte megoldott, így a felelősség leginkább a vizsgálatot elkerülő nőkön van. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe,a páciens megfelelő kooperációja, ellazulása mellett fájdalmatlan, azonban a hasznáról kár lenne vitatkozni.

A szűrés egy teljes körű ellenőrzés, olyan nők vizsgálata zajlik, akik tünetmentesek, a kezelés során igyekeznek feltárni azt az állapotot, amely további kezelést igényelhet. Az orvostudomány statisztikái alapján kijelenthető, hogy a legmegbízhatóbb egészségügyi szűrésről van szó, a betegséget olyan korai állapotában lehet rajta keresztül diagnosztizálni, amit még egyszerű kezelni. A méhnyak olyan szerv, ami szerencsére tökéletesen alkalmas a szűrővizsgálatra, könnyen hozzáférhető az orvos számára. Ha időben jön a segítség, nem terjed tovább a betegség, nem válik kockázatossá a gyermekvállalás, a gyógyulás esélye gyakorlatilag száz százalék.