A nőgyógyászati vizsgálat elválaszthatatlan részét kell, hogy képezze a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat. Mivel hasi ultrahang vizsgálattal a női kismedencei szervek, a méh, petevezetők, petefészkek, valamit a húgyhólyag nem vagy csak korlátozottan vizsgálható, hüvelyi, vaginális ultrahang vizsgálatot végzünk. Fájdalmatlan, néhány perc alatt elvégezhető eljárás, mely alkalmas a méh izomzatának vizsgálatára. Mérhető a méh nagysága, diagnosztizálható myoma, endometriosis, adenomiosis, a méh fejlődési rendellenességei, arcualt, kétszarvú vagy kettőzött méh.

Korábbi császármetszés hegének szerkezetét, hegszélességet, a hegben kialakult folyadékgyülemet is vizsgálhatjuk. Doppler vizsgálattal a méh izomzatának keringése vizsgálható.

Látható a méh nyálkahártya, az endometrium illetve a méh ürege az uterus cavum. Itt endometrialis polyp, a méh üregébe boltosuló submucosus myoma, kórosan vastag vagy szerkezetében inhomogén endometrium, a méh nyálkahártya és a méh izomzatának határa, mely kóros esetben az endometrium carcinoma gyanuját veti fel.

A korai terhesség egyaránt jó látható. Korai vetélés, magzati szívműködés hiánya vagy a vetélés után nem teljesen kiürült méh üreg – amely műtéti indikációt jelent a vetelés komplettálására -, szintén kizárólag hüvelyi ultrahanggal diagnosztizálható. Szülés utáni méhlepény részek visszamaradásának igazolására szintén a hüvelyi ultrahang vizsgálat a választandó eljárás.

A petevezetők normál állapotban nem vagy csak alig vizsgálhatóak ultrahanggal. A petevezető átjárhatóságát kontrasztanyagos röntgennel – HSG – hysterosalpingographia vagy a HYCOSY néven ismert kontrasztanyagos 4D ultrahangos eljárással vizsgálhatjuk. Ha a petevezető kitágul, mert lezáródott, folyadék, seroma, vér genny tölti ki, láthatóvá válik hüvelyi ultrahanggal. A petevezetőben elhelyezkedő méhen kívüli terhesség az esetek egy részében szintén hüvelyi ultrahanggal fedezhető fel.

A petefészkek ultrahang vizsgálata számos kóros elváltozás meglétét igazolhatja.

Petefészek cysták nagysága, alakja, szerkezete, a cysta belső tartalmának milyensége vaginális ultrahanggal vizsgálható. Egyszerű, ún. simplex, növekedést nem mutató cysták nyomon követhetőek. A petefészkek kóros működése szerkezetének jellegzetes elváltozásaival jár. A PCOS , polycystás ovarium syndroma jellegzetes, a petefészek kéreg alatti 5-10 mm-es kis cystákból álló képet mutat, miközben a petefészek átmérői növekednek a normál állapothoz képest. Korai menopausában a petefészekben nem vagy csak alig látható érő tüsző, a petefészek mérete is kisebb.

Meddőségi kivizsgálás esetén a tüszőérés, tüszőrepedés, a folliculometria szintén hüvelyi ultrahanggal végezhető el. Vaginalis ultrahang során nyílik lehetőség IVF, lombik programhoz szükséges petesejtek ultrahang vezérelt leszívásához is.

A petefészek rosszindulatú daganata korai stádiumban sajnos ritkán diagnosztizálható. A tumor markerek, Ca 125, ROMA, ROME index nem specifikus eljárások. Leggyakrabban haskörfogat növekedést okozó szabad hasi folyadék az első jel, ami általában már előre haladott stádiumot jelent. Minden esetre kóros szerkezetű, malignitásra gyanús petefészek elváltozások, jelentősebb szabad hasi folyadék a rutin vizsgálat során egyedül ultrahanggal igazolhatóak.

A kismedencei tumor gyanús szövet szaporulatok, megnagyobbodott nyirokcsomók mikroszkópos vizsgálathoz az elváltozásból mintát az ultrahang vezérelt asypartioval nyerünk.