Reumatológia

A mindennapi reumatológia tárgykörébe tartozó betegségek, mozgásszervi panaszok (nyaki-háti-ágyéki gerinc, ízületek, lágyrészek akut és krónikus betegségei) mellett az auto-immun alapú sokízületi gyulladásos betegségek, (pl. rheumatoid arthritis, SPA, arthritis psoriatica) valamint egyéb, önmagában álló, akár akut, akár krónikus ízületi panaszok kezelését végzem. Ezen betegségek elméleti ismeretének birtokában a mindennapi reumatológiai járóbeteg ellátásban lehetséges legmagasabb szintű mozgásszervi panaszokat részletesen feltáró szakvizsgálatot végzek.

Adott állapottól függően viszonylag gyakran merül fel az adott panaszos ízület, testtáj lokális injekciós kezelésének szükségessége. Az injekciós kezelések elméleti megszerzése mellett a különböző ízület- és gerincpanaszhoz kapcsolódó injekciós technikák elsajátítására is lehetőségem nyílt kiváló tanítómestereimnek köszönhetően a korábbi szakorvosként eltöltött éveim során. Reumatológia szakrendeléseim során figyelembe véve a mozgásszervi panasz jellemzőit akut és krónikus ízületi gyulladások valamint az ízületek különböző bántalmainak kezelésére intraartikuláris és periartikuláis, a különböző gerinc szakaszokat érintő bántalmak esetében paravertebralis injekciós terápiát szoktam alkalmazni.

Orvosközpontunkban egy reumatológiai szakvizsgálat menete a következő: a vizsgálat során először kikérdezem a beteget a panaszokról (hol fáj, mióta, valamint milyen gyakorisággal és jelleggel jelentkezik a fájdalom, érte-e trauma, baleste az adott testrészt, van-e kísérő tünet), korábbi betegségeiről, a szedett gyógyszerekről, ismert gyógyszer érzékenységről, valamint a családban esetlegesen előfordult betegségekről. Amennyiben ezek elérhetők, megnézem az összes korábbi, a panaszhoz tartozó releváns vizsgálati eredményt, mint pl. vérvizsgálat-, képalkotó- valamint egyéb szakorvosi eredmények. Ezt követően egy részletes mozgásszervekre és vázrendszerre fokuszáló fizikális vizsgálat következik, ahol megtekintem, megtapintom és lehetőség szerint megmozgatom az érintett testrészt, ezzel mintegy felmérem az adott testtáj, ízület és végtag állapotát. Amennyiben panaszok alapján felmerült idegi érintettség lehetősége (izmokban, izomcsoportokban gyengeség érzés, bénulás, fájdalmakat kísérő zsibbadás), akkor ellenőrzöm a gerinc állapotát, a járást, az esetleges tartási rendellenességeket, majd ezt követően minden esetben mozgásszerveket érintő ideggyógyászati vizsgálatra is sor kerül.

A fizikális vizsgálatot és a beteg tájékoztatását követően a beteggel közös megegyezéssel felállítjuk a terápiás, és amennyiben szükséges a kivizsgálási tervet is.