Segítség, fáradt vagyok!

Az állandó fáradtságérzet rohanó világunkban az egyik legújabb népbetegségként fertőzte meg az emberiséget. Akár egészséges életmód mellett is jelentkezhetnek a tünetek, ami miatt állandó kimerültséget érzünk. Előfordul, hogy komolyabb betegség, bakteriális fertőzés áll a háttérben, de legtöbbször a helytelen életmód okozza. Minél hamarabb kell tenni ellene, mert igen komoly következményei lehetnek.

A fáradtság, kimerültség jelei a tompa izomfájdalom, az általános fájdalom a test több tájékán alvási problémákkal, fej- és torokfájással, hőemelkedéssel járhat. Súlyosabb esetben remegést, izzadást, depressziót, keringési zavart, akár hallucinációt is okozhat.

Kialvatlanság és folyadékhiány

Az egyik legfőbb kiváltó ok lehet a túlterheltség. A fáradtság, kimerültség érzése ezen kívül természetesen leginkább a kialvatlanságból fakad. Fontos, hogy nemcsak a kevés, hanem a túl sok alvás is okozhat ilyen érzést. Rohanó világunkban nehezen megvalósítható, de a legjobb mégis az lenne, ha minden nap ugyanakkor feküdnénk le, és tényleg annyit aludnánk, amennyi időre szükségünk van. Ez egy átlagos felnőtt embernél 7-8 órát jelent, de van akinek szükséges a 9 is. Ha kevés folyadékot iszunk, a száj -és bőrszárazság után a következő jel a fáradtság. Felnőtteknek naponta 2,5-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott, nagy melegben pedig még több.

Gyógyszerek, depresszió

Számos gyógyszer kellemetlen mellékhatása a fáradtság, kimerültség. Leginkább a vérnyomáscsökkentők, altatók okozzák a tüneteket. Gyógyszert orvosi konzultáció nélkül nagy felelőtlenség szedni, főleg, ha valaki nem ismeri a mellékhatásait. Sokszor csak néhány napig okoz fáradtságot, de ha egy hét után sem múlik el a tünet, akkor minden valószínűség szerint le kell állni a készítmény szedésével. A fáradtság, kimerültség a depresszió egyik tünete is lehet, ebben az esetben is fontos a szakember felkeresése.

Űzzük el a fáradtságot

A testedzéstől hosszú távon nem fáradttá, energikusabbá válhatunk. Sok olyan anyag termelődik a a szervezetben, melyek segítenek a frissességünket megőrizni vagy elérni. A krónikus fáradtságra, kimerültségre egy összetett kezelés a javasolt, természetesen életmódváltással együtt. Minden olyan eljárás ajánlott, ami frissítően hat a testre. Nélkülözhetetlen az alvás, és bizonyos vitaminok bevitele, mint például a B12. Használjunk gyógynövényt: a citromfű, a ginzeng, a levendula nyugtatólag hatnak, elvalvás előtt érdemes belélegezni illatukat, például illóolaj formájában. A sajtok, zöldségek, a máj a táplálkozásban fejthetik ki áldásos hatásukat. A legfontosabb azonban a szakorvos felkeresése, ha valakinél állandósulnak a fáradtság, kimerültség tünetei.

Vizsgálat menete:

  • belgyógyászati anamnézis, fizikális vizsgálat
  • EKG
  • labor
  • egyéb vizsgálatok a tünetek függvényében