Rendszeres önvizsgálat, emlő ultrahang vizsgálat, mammográfia. Az emlőrák tudatos magatartással, rendszeres szűréssel nagy arányban gyógyítható. Mindezek ellenére évente 2 ezer nő hal bele a betegségbe.

Életmentő az emlő ultrahangos vizsgálat

Minden évben 7 ezer új emlőrákos nőt diagnosztizálnak Magyarországon, ebbe sajnos 2 ezren bele is halnak, az emlő ultrahangos vizsgálata éppen ezért rendkívül fontos. Ez hazánkban leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Leginkább 50 és 65 közötti korosztálynál jelentkezik, de az egyre fiatalabbakat sem kíméli. A rák minden tizedik nőnél kockázatot jelent, minden 12. nőnél élete során ki is alakul az emlőrák. Néhány típusa örökletesek, ismertek emlőrák kialakulásáért felelős gének.

Ha már előfordult a családban, jóval nagyobb a kialakulás kockázata. Ezek miatt az emlők ultrahangos vizsgálata a 35 év alatti korosztálynál az első választandó fájdalom és mellékhatás mentes eljárás. Amennyiben gyanús elváltozást észlelünk az emlő ultrahang vizsgálata során, a mammográfia vagy MRI vizsgálat szükséges. Panaszmentes hölgyeknél 40-50 éves között egy-két évente, 50 felett évente javasolt. Aki mellplasztika, emlő implantátum előtt áll, annak feltétlenül javasolt egy ultrahangos vizsgálat. Fogamzásgátló és más hormontartalmú gyógyszer szedése, pl. meddőségi kezelések mellett is fokozottan javasolt a nőgyógyásszal való egyeztetés után.

Fájdalommentes emlő ultrahang vizsgálat

Az emlő ultrahangos vizsgálata nem jár sugárterheléssel, az emlők és a hónaljárok képi diagnosztikájára alkalmas eljárás. Fájdalom-és kockázatmentes módszerek, megközelítően pontos képet ad a fenti régiókban fellelhető elváltozásokról, bármikor megismételhető. Alkalmas az önvizsgálat során az emlőben vagy a hónaljárokban tapintott csomók mibenlétének vizsgálatára. Az emlőrák kimenetele a méhnyakrákéhoz hasonló abból a szempontból, hogy a korai felismerése rendkívül fontos, mivel a korai stádiumban felfedezett daganat jó eséllyel gyógyítható.

A korai stádiumában igazolt daganatok esetében akár 85 százalék a túlélés esélye, az előrehaladott áttéteket adó esetekben ez az arány 15 százalékra csökken. az emlőrosszindulató daganatánek kezelése műtét és kombinált kemo és sugárterápia, melynek meghatározása onkológiai bizottság feladata. A kezeléseket követően rendszeres nyomonkövetés, mammographia, ultrahang, CT szükséges évekkel a felfedezést követően is.

Önvizsgálat és ultrahang

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rák kezelésében a legfontosabb a korai felismerés, de az emlő ultrahangos vizsgálatán kívül van még egy lényeges módszer, ez pedig az önvizsgálat. Ha valaki a emlőjében vagy a hónaljárkában fájdalmat nem okozó csomót talál, azonnal forduljon orvoshoz. Ha valaki az emlő bőrén valamilyen torzulást, sebet tapint ki, behúzódik a mellbimbó, vagy véres emlőváladékot észlel, szintén rögtön orvost kell találni.

Szülés után a gyermekágyi időszakban a szoptatás során a begyulladt emlőben tályog alakulhat ki, ilyenkor is fokozottan szükséges az önellenőrzés és panasz,fájdalom, tapintható gyanús csomó esetén az emlő ultrahangos vizsgálata.

Ma már könnyű

Az egyre fejlettebb orvostudománynak köszönhetően az emlő ultrahangos vizsgálata gyakorlatilag csak hozzáállás kérdése. Ha a vizsgálat során gyanús elváltozást észlelünk ultrahang vezérelt tűbiopszia végezhető az elváltozás mibenlétének mikroszkópos tisztázására. Az emlő ultrahangos vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik, egyik karját a tarkójára teszi, emiatt jobban láthatóak a mellek. Bőrét színtelen géllel kenik be, a vizsgálófejet a bőrhöz nyomva ultrahangos impulzusokat küldenek a test felé.

Semmiféle fájdalommal nem jár, rendkívül fontos, sokszor életmentő vizsgálati eredményekkel azonban igen.