Sokszor bizonyított az az állítás, hogy táplálékunk felét nyers ételekből kell összeállítani.
Ennek a tézisnek ad igazat, hogy az emberiség fő táplálék forrásai már vagy 10.000 éve a különböző gabonafélék. Őseink és a ma élő ember egyik legfontosabb kenyérnövénye illetve természetes táplálék forrása a búza.
A búzamag minden létfontosságú, az élethez nélkülözhetetlen alapanyagot magában foglal. De csak akkor, ha a búzamagot egészében, minden összetevőjével együtt dolgozzuk fel és fogyasztjuk. A régi malomköves őrlési technikák megőrizték a búza minden összetevőjét, teljes tápértékű lisztet, abból pedig kiváló élettani hatású kenyeret lehetett sütni.
A modern ipari technológiák a habosított finomlisztet eredményezik, amelyek pont a leglényegesebb összetevőket nem tartalmazzák. A búza magas rosttartalma révén szabályozza a bélműködést, gátolja a toxikus anyagok felszívódását, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát. Jó az aranyérbetegség megelőzésére. Lassítja a bélből a cukor felszívódását, ezáltal a cukorbetegség megelőzésére is kedvező hatású. Keringési betegségek, stressz, betegségből történő lábadozás kezelésére is alkalmazták őseink. Mivel a legtöbb jótékony összetevőt a nyers búzamagban találjuk, búza müzli készítésével és fogyasztásával érjük el a legjobb élettani hatást.
A nyers búzamagot először mechanikusan előkészítjük, gabonahengerben, pelyhesítőben átengedjük, laposra hengereljük. Lényegében a mindenki által ismert müzlivé alakítjuk. Ezt követően áztatással tesszük emészthetőbbé. Aszalt gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, friss joghurttal és mézzel ízesítjük. Más kedvező élettani hatású gabonafélével is keverhetjük. Nagyon fontos a megfelelő, vegyszermentes alapanyag használata. Javasolt házi pelyhesítő malom beszerzése amivel a búza mellett számos egyéb jótékony hatású gabonát tudunk feldolgozni, teljessé és egészségessé téve mindennapi táplálkozásunkat.
Budapest Medical Orvosközpont