A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, amely minden egészséges emberi szervezetben megtalálható.
Akkor okoz panaszt, ha a szervezetben elszaporodik. Ilyenkor fertőzést és viszketést okoz a bőrön, a fejbőrön, szájüregben, nemi szerveken és a végbélnyílás körül. A gomba egyensúlyának helyreállítása nehéz és hosszú folyamat, ugyanakkor nem lehetetlen.
A Candida kiváltó oka általában a páciens nem megfelelő étrendje, hanyag életvitele. A túlzott édességfogyasztás, az állatifehérje-bevitel mértéktelensége, színezékek, adalékanyagok és állományjavítók mind felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. A gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztásának hiánya csak fokozza a kialakulás lehetőségét.
Nők esetén 3-6 hónap, férfiaknál 1-2 hónap, míg a károsodott immunrendszer működése helyreáll és a gomba ismét normális mennyiségű lesz. Ma már számos gyógyszer, gyógyhatású készítmény, étrend-kiegészítő és intim mosakodó rendelkezésünkre áll a gyógyulás elősegítésére, ugyanakkor elsősorban a táplálkozásra kell figyelni. A szigorú diéta betartása azért fontos, mert a gomba szénhidráttal, glukózzal „táplálkozik”, ezért minden cukor alapú élelmiszert száműzni kell!
A diétáról
A diéta első két hetében szigorúbban kell tartanunk magunkat a szabályokhoz. Az élesztőtől és a szénhidráttól teljesen le kell mondani. Mivel számos gyümölcsben magas a gyümölcscukor-tartalom, így azokat is kerülmi kell ebben az időszakban. Ahhoz, hogy a bél nyálkahártyája megfelelően tisztuljon, sok ballasztanyagot kell fogyasztani: korpa, hajdina, rizs. Számos ételt cukorral/ mézzel tartósítanak, így a tartósított élelmiszereket is kerülje el. Amit tilos fogyasztani: kefir, tejföl, élesztő, alkohol, sajtok, fehér kenyér, édességek, majonéz, mustár, ketchup, szárított gyümölcsök, gomba, stb..
Mivel nem csak a gomba koncentrációjának csökkentése a cél, hanem az immunrendszer helyreállítása, így rengeteg vitamint kell a szervezetbe vinni. Az első hetek után, lassan érdemes visszaemelni az ételek közé a gyümölcsöket. 2-3 héttel a diéta megkezdése után már lehet fogyasztani babot, barackot, borsót, banánt, szőlőt, kukoricát, tejet, almát, körtét, avokádót és cseresznyét.
Ez a diéta nem csak a Candida gomba ellen hatásos. Érdemes fontolóra venni azoknak is, akiknek egyéb gomba fertőzésük van, gyenge az immunrendszerük, évek óta fogamzásgátlót szednek, rendszeresen antibiotikum kezelés alatt állnak vagy egészségtelenül táplálkoznak. A megfelelő terápia és a helyes életmód hatására megszűnhet az alvászavar, migrén, fáradtság, levertség, csökkenhet az éhségérzet, a hőhullámok, megszűnhet az étkezés utáni puffadás, székrekedés, hasmenés és számos más pozitív hatása lehet.
Amennyiben úgy érzi, hogy a Candida-diéta kapcsán szüksége van dietetikus tanácsadására, pontosabb kivizsgálásra, keresse fel a Budapest Medical Orvosközpontban. Endokrinológusaink és dietetikus szakembereink segítenek a helyes életmód és a megfelelő táplálkozás kialakításában.