Mióma, a jóindulatú méhdaganat

A nők körében a leggyakrabban előforduló jóindulatú daganat a mióma, ami a legtöbb esetben rutin beavatkozással eltávolítható. Aggodalomra tehát nincs ok, a nőgyógyászati vizsgálat során könnyen diagnosztizálható és kezelhető.

Mi a mióma?

A méhben kialakuló jóindulatú elváltozás a mióma, ami minden ötödik 20-50 év közötti nőnél fejlődik ki, de leginkább a 40-50 esztendős korosztályt érinti.

Ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganat, mely kialakulásának hátterében az ösztrogén progeszteron egyensúlyának változása áll. Éppen ezért az első menstruáció előtt szinte soha sem fordul elő, a változó kor után pedig, nem növekszik vagy csökken a mérete. Ha addig nem fejlődött ki, akkor minden valószínűség szerint már nem is fog. Mérete változó, a rizsszemtől a golflabdán át, súlyos esetben görögdinnye nagysági terjedhet, lehet egy göb,de csoportosan is előfordulhat. A mióma okozta panaszokban szenvedők aránya nem éri el a négy százalékot, ritkán fordul tehát elő, hogy egészségkárosodáshoz vezet. Kialakulhat a méh felszínén, kifelé nőve, a környezőszerveken-erek idegek,hólyag-nyomási tüneteket okozva,az izomrétegben vagy nőhet befelé a méh ürege felé. Általában ez utóbbi típus okozza a legtöbb panaszt,vérzési rendellenességet, fájdalmat, meddőséget.

Meddőség és mióma

A mióma nőgyógyászati vizsgálat során vaginális ultrahanggal diagnosztizálható. Ennek során a mérete, valamint a méhfalhoz, illetve a környező szervekhez való viszonya tisztázható.

Komolyabb tünetnek számít a súlyos fájdalmakkal járó, elhúzódó, túlságosan bőséges menstruáció, a cikluson kívüli vérzés. Ez olyan súlyossá is fajulhat, hogy vérszegénységhez, anaemiához vezethet. Ha a miómák nagyra nőnek, komoly fájdalmakat, nyomási tüneteket okozhatnak. Gyakori vizelési inger, szúró deréktáji fájdalom, haspuffadás, székrekedés is kínozhatja a betegségben szenvedőt. A göbök súlyos esetben deformálhatják a méh üregét, elzárhatják a petevezetéket, a beteg akár meddővé válhat. Ha mégis teherbe esne, könnyen előfordulhat, hogy vetélést, koraszülést okozhat az elváltozás.

A mióma méretének csökkentésére gyógyszeres kezelés áll rendelkezésünkre, lehetővé téve egy jóval kisebb méretű göb eltávolítását, csökkentve a méh alakjának műtét utáni torzulását.

Búcsú a miómától

Mióma vizsgálat Zuglóban, BudapestenA miómák eltávolítása a modern orvostudományban már nem jelent gondot. Az alig látható, kisméretű, tünetmentes göböket, amik nem növekednek, fölösleges eltávolítani, elég a rendszeres ellenőrzés. A vaginális ultrahang kiváló eszközünk a mióma méretének ellenőrzésére. A gondot okozó mióma esetében az endoszkópos, más néven laparoszkópos vagy hiszteroszkópos eljárás jóval kíméletesebb és kevésbé megterhelő, mint a nyílt hasi műtét. Ezek a hasfalon keresztül 5-10 miliméteres metszéseken át történő behatolások, melyeken keresztül modern optikai eszközzel kerül sor a miómák vagy az egész méh eltávolítására. Az eljárás kevés vérveszteséggel jár, a beteg számára kevésbé megterhelő mint a nyitott hasi műtét. A sebek gyorsabban gyógyulnak, a fertőzés és az utóvérzés esélye is kisebb.

Az apró behatolások garantálják, hogy a betegek műtét után alig éreznek fájdalmat. A teljes méheltávolítás kiterjesztettebb sebészeti beavatkozás, ilyenkor az egész méh, az esetek egy részében a petevezetők, petefészkek is eltávolításra kerülnek. Ez történhet hüvelyi úton, vagy a hasfalon keresztül nyitott hasi műtét során is. Az embolizáció a következő ismert módszer, ennek során a miómát tápláló ereket zárják el, megszüntetve annak vérellátását.

A sikeres beavatkozáshoz a nőgyógyász szakértelme szükséges, fontos az endoszkópos műtéti jártasság és a megfelelő, modern eszközök. Ha mindez rendelkezésre áll, a mióma eltávolítása napjaikban rutin eljárásnak tekinthető.